Eksamen og eksamenskarakterer Ved slutten av skoleåret kan du bli tatt ut til eksamen, som kan være muntlig, muntlig-praktisk og/eller skriftlig. Eksamenskarakteren vil alltid bli ført på vitnemålet ved siden av standpunktkarakterene. Dersom du får IV i et fag, vil en eventuell eksamenskarakter bli slettet. Dersom du stryker til eksamen, har du ikke bestått faget, selv om standpunktkarakter er bestått. Består du eksamen selv om du strøk på standpunktkarakter, er faget bestått. Vær oppmerksom på at dersom du slutter i et programfag i 2. termin, vil det føre til at du ikke får fullverdig vitnemål hvis du blir trukket ut til eksamen i det faget du sluttet i.
Ny eksamen
Elever i videregående opplæring som får karakteren 1 ved ordinær eksamen har rett til en ny eksamen i faget ved første etterfølgende eksamen.
Eleven skal da ta eksamen i den samme fagkoden.
Utsatt eksamen
Elever eller privatister i videregående opplæring som har dokumentert fravær ved eksamen (ordinær eksamen, særskilt eksamen, ny eksamen eller utsett eksamen) har rett til å ta første etterfølgende eksamen.
Trekket til utsatt eksamen skal ikke gjøres på nytt fordi elevene også har rett til mer opplæring i faget etter § 5-2 første ledd. Dette gjelder uavhengig av om elevene velger å få mer opplæring samtidig som de er meldt opp til utsatt eksamen.
Særskilt eksamen
Elever i videregående opplæring som har fått karakteren 1 i standpunktkarakter og ikke blir trukket ut til eksamen i faget, har rett til særskilt eksamen i faget.
Ved særskilt eksamen gjeld følgende:
I fag der det er én standpunktkarakter og to mulige eksamensformer (som for eksempel matematikk 1T og engelsk vg1) skal det trekkes til særskilt eksamen (skriftlig, muntlig eller muntlig-praktisk).
I fag med en eksamensform per standpunktkarakter (som for eksempel norsk sidemål skriftlig eller fremmedspråk muntlig), skal det ikke trekkes, men eksamen skal holdes i den delen av faget som eleven har fått karakteren 1 i standpunkt.
Har du spørsmål om noe i forbindelse med eksamen, ta gjerne kontakt med inspektør Jørn Inge Eira, på tlf. 907 68 032 eller på e-post jorn.inge.eira@samisk.vgs.no
Eksamenstrekket 2025 kunngjøres ved opplesing i foajeen kl. 09.00 og ved oppslag.
Elevene finner også sine eksamener i InSchool. Eksamenstrekket for skriftlige fag kunngjøres torsdag 08.05.2025, kl. 09.00. Eksamenstrekket for muntlige og muntlig-praktiske eksamener kunngjøres 48 timer før eksamen. Første kunngjøring er 10.06.2025.
Skolen skal gi kandidatene en oversikt over de hjelpemidlene som er tillatt for det enkelte fag. Kandidatene er selv ansvarlige for å ta med hjelpemidlene til eksamen.
Har du behov for særskilt tilrettelegging av eksamen eller prøver, må du søke skolen via VismaInschool/privatistportalen om dette.
Klage på standpunkt- og eksamenskarakterer
Du kan klage på alle karakterer som skal påføres vitnemålet eller kompetansebeviset ditt. Fristen for å klage er ti dager. Dette regnes fra dagen karakteren er gjort tilgjengelig for deg, eller da du burde ha gjort deg kjent med den.
Klage på standpunktkarakterer
Standpunktkarakter er karakteren du får når du avslutter et fag. Den vil føres på vitnemålet. Du kan klage på hvordan standpunktkarakteren er satt, dersom du mener at den ikke er satt på riktig grunnlag og at reglene for karaktersetting ikke er fulgt, jf. § 10-4 til 10-6. Klagefrist er 10 dager etter offentliggjøringen.
Dersom du klager, må du begrunne klagen. Grunnlaget for å sette standpunktkarakter er kompetansemålene i læreplanen. Du skal ha fått muligheten til å vise kompetansen din på flere og varierte måter. Standpunktkarakteren din skal gi uttrykk for den samlede kompetansen du har i faget ved slutten av opplæringen. Dersom du får karakteren IV (ikke vurdert), skal du ha fått varsel innen rimelig tid, jf. § 10-5. Begrunnelsen din må ta utgangspunkt i de nevnte punktene, da du ikke kan klage på selve karakteren, men på hvordan den er fastsatt.
Før du klager, bør du be faglæreren din om begrunnelse, som beskrevet i § 10-3 i Forskrift til opplæringsloven.
Hvordan foregår klageprosessen?
Når skolen har mottatt klagen fra elev, sendes den til faglærer som blir bedt om å gi en begrunnelse for karakteren.
Dersom skolen ikke fatter nytt vedtak, sender skolen klagen videre til Statsforvalteren i Troms og Finnmark sammen med uttalelsen fra faglærer/kontaktlærer og en uttalelse fra rektor om saksbehandlingen. Ved IV skal skolen legge ved en kopi av varselet også, jf. Forskrift til opplæringsloven §10-4 og 10-5.
Dersom du får medhold i klage på standpunktkarakteren i fag fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark, blir klagen sendt tilbake til skolen for ny vurdering. Du får kopi av brevet som sendes til skolen.
Det er viktig å merke seg at medhold i klage ikke betyr at karakteren automatisk blir endret. Ny behandling på skolen kan bety at karakteren blir stående som den er, eller blir hevet eller senket. Det er rektor som tar den endelige avgjørelsen. Du kan ikke klage på rektors nye vurdering.
For elever på vg1 og vg2: Det kan bare klages på standpunkt, ikke på terminkarakter (T2) i fag som ikke er avsluttet, f.eks. kroppsøving.
Klager på skriftlig eksamenskarakter må sendes i VismaInschool/Privatistportalen innen 10 dager etter publisering. Det gis ingen begrunnelse for eksamenskarakter. Ved ikke skriftlig får du karakteren på eksamensdagen. Da starter klagefristen på eksamensdagen.
Generelt om hurtigklager
For enkelte fag er det en hurtigklagefrist som kan bety at klagefristen er forkortet. Hvilke fag som har tilbud om hurtigklage, kan endre seg fra år til år. Se skolens informasjon lenger ned, eller les om hurtigklager på Utdanningsdirektøratets nettside om du vil benytte deg av denne muligheten.
Avvist klage
Hvis skolen avviser en klage fordi den er kommet for sent, er dette et vedtak du kan klage på. Klagefrist for dette vedtaket er tre uker.
Mer informasjon
Som elev, privatist, lærling, lærekandidat, kandidat for fagbrev på jobb og praksiskandidat kan du klage på alle karakterer som skal påføres vitnemålet eller kompetansebeviset ditt.